Разясниха на домоуправители новата програма за саниране

Новата програма за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд бе разяснена на домоуправители в Димитровград. Инициираната от кмета Иво Димов среща в зала „Гроссето“ предизвика голям интерес. Тя бе с председатели на сдружения на собствениците и домоуправители относно програма за саниране в Плана за възстановяване и устойчивост. В нея участваха още главният архитект на Община Димитровград  Елисавета Георгиева и началникът на отдел „Инвестиционна дейност, околна среда и води“ инж. Клавдия Тончева.

Главният архитект сподели на фейсбук профила си важните акценти. В края на текста е споделен аудиозапис от срещата, провела се снощи.

На профила си арх. Георгиева посочва:

Срещата с домоуправителите в Димитровград бе за новата програма за получаване на средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, финансирано от Европейския съюз.

КОЕ Е ВАЖНО ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ:

В ЕТАП I oдобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ.

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г. Това са сгради, в които броят самостоятелни обекти са  най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик.

Първи срок за кандидатстване по настоящата процедура – не по-късно от  23:59 часа на 15.02.2023 г.

Втори срок за кандидатстване по настоящата процедура – не по-късно от  23:59 часа на 31.03.2023 г.

Необходимо е решение на общото събрание на етажната собственост за одобряване на кандидатстването по настоящата процедура с мнозинство не по-малко от  67 на сто идеални части от общите части.

Необходимо е изготвяне на обследване за енергийна ефективност и валиден сертификат за актуално състояние на потреблението на енергия. Услугата се възлага на фирма по избор от Сдружение на собствениците.

Необходимо е изготвяне на технически паспорт на сградата. Услугата се възлага на фирма по избор от Сдружение на собствениците.

На този етап при кандидатстването може да не бъдат изработени инвестиционни проекти. Възможно е да се кандидатства с обобщена КСС по окрупнени показатели.

Разходите за енергийното обследване и техническия паспорт се възстановяват по програмата, но  ако сградата бъде одобрена за финансиране.

В критерии за оценка влизат следните компоненти:

  1. Процент енергийно спестяване в годишното потребление на първична енергия;
  2. Очаквано годишно намаляване на емисиите на СО2;
  3. Брой самостоятелни обекти с жилищно предназначение в сградата;
  4. Колко % от идеални части от общите части на ЕС са подкрепили изпълнението на проекта;
  5. Ниво на подобрение на жилищната инфраструктура – постигне клас енергопотребление, монтаж на инсталации за ВЕИ, архитектурен облик.

ВАЖНО:

Предложения за изпълнение на инвестиция по настоящата процедура могат да бъдат подавани само в партньорство с общинската администрация на общината, където се намира сградата. Общинската администрация ще бъде водещ партньор в проекта и ще изпълнява функциите по неговото административно и финансово управление, както и отчитането му пред Структура за наблюдение и докладване.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук