Разширяват обхвата на системата за ранно предупреждение при бедствия

контакти

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия ще известява 51% от населението на общинско ниво, към момента тя обхваща около 39% от населението на България. Модернизацията и надграждането на системата са финансирани от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ с 49,5 млн. лв., стана ясно на съвместен брифинг днес на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, съобщават от Екоминистерството.

„С тези действия ние правим не една, а няколко стъпки напред с оглед осигуряване на ключов превантивен инструмент за оповестяване на населението в случай на възникване на бедствия“, каза министър Карамфилова. Тя обясни, че предстои системата да обхване 100% от населението. Със средствата по новата програма „Околна среда“  2021-2027 г. е предвидено да се изгради изцяло системата на областно ниво.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев допълни, че проектът засяга 11 области, 96 общински центъра и население от около 650 000 души. „Трябва да се мисли за превенция. Системата е модерна, а ефектът ще е много полезен“, уточни министърът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук