Разчистват нерегламентирано сметище в Хасково, след сигнал на граждани

Предстои почистване на друг голям терен. Санкции за нарушители, ако ги хванат

контакти

Започна разчистването на нерегламентираното сметище във вилна зона „Куба“. Сигнал за него изпратиха граждани, които изразиха възмущението си от безразборното изхвърляне на строителни отпадъци до вилите в района, съобщават от Община Хасково.

Сигналът беше проверен от заместник-кмета Динко Тенев през почивните дни, а днес служителите на „Екопрогрес“ започнаха разчистване на сметището. От отдел „Контрол, обществен ред, законност“ /КОРЗ/  проверяват случая и при установяване на нарушители, ще бъде наложена санкция. Това е регламентирано в Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Хасково. Много често такъв род отпадъци се изхвърлят при извършване на битови ремонти. Затова от община Хасково припомнят, че за недопускане на неразрешено изхвърляне на строителни  отпадъци и замърсяване на терените покрай града, гражданите не заплащат такса за депониране, ако строителният отпадък е до 1 кубически метър. До този обем отпадъците се изхвърлят на Площадката за строителни отпадъци /на старото пловдивско шосе/ безплатно.

За депонирането на отпадъци от ремонти и строителство над този обем, се взема Разрешително от общината, а дължимата такса е  4,10 лв./м3 строителен отпадък.

Проверките на КОРЗ за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места продължават. Предстои почистване и на голям терен в района на кв. „Република“, до бившата Ерозия. Този терен се чисти веднъж годишно от Общината, но след няколко месеца отново се превръща в бунище. От кметската администрация напомнят, че за нарушаване на Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Хасково, са предвидени санкции за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, за физически лица от 300 до 1000 лева, а за юридическите от 1 400 до 4 000 лева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук