Разходка до Орлови скали край Сърница

ПОЛЕЗЕН ЗА ФИГУРАТА, ПРИЯТЕН ЗА ДУШАТА, НОСЕЩ И ПОЗНАНИЕ, Е ПОХОДЪТ ДО КРАСИВАТА МЕСТНОСТ

контакти

Ако решите да си направите пикник на красиво място с всички удобства, при това близо до Хасково, разходете се до Орлови скали. Намират се недалеч от село Сърница в община Минерални бани. Всъщност, недалеч е условно казано. От края на селото, където повечето хора оставят превозното средство, разстоянието пеш се изминава за около час, спокоен ход. Но времето може съществено да се съкрати, ако имате по-проходима кола. Пътят не е от най-равните, но с повдигнат автомобил може да се измине до самия край. За т. нар. джипове, да не говорим. А го използват и мотористи, което не е много приятно за пешите туристи, тъй като вдигат прах. Иначе, разходката от Сърница до Орловите скали, през гората е много приятна. Разбира се, ако не е в жега, като от последните дни. Дестинацията е част от екопътека, която има и разклонение. По него се стига до връх Купена и останките от късноантична и средновековна крепост, известна като „Върга“ или „“Латницата. За нея ориентир е табела, насочваща вдясно малко след половината на пътя до Скалите. Купена се намира на около 2,7 километра от центъра на селото, по права линия. По кривата на пътеката обаче са повече. А и изкачването си казва думата. Особено в горещ ден…

Но, целта, все пак, са Орловите скали. Денят е горещ, пътят прашен и дълъг, тъй като сме оставили колата в края на Сърница. Там блика чешма, ориентир за туристите. Край нея има удобни места за паркиране и мнозина, като нас, са се възползвали. Може обаче да се спести и още малко път, като от чешмата се тръгне наляво и се измине около километър, преди да се остави колата на широка поляна. Оттам – с раниците – напред и нагоре.

Преходът не е тежък, върви се по каменист път с лека денивелация. Доста е прашен, което не е добре, но пък се вие през гори с разнообразна растителност и големи сенчести участъци. Пеят птици, ухае на мащерка, растяща в изобилие наоколо, цветя се жълтеят, синеят, лилавеят… С две думи – полезно за фигурата, приятно за душата.

Екопътеката от Сърница до Купена и Орлови скали е създадена с европейско финансиране и, освен, че е добре обозначена с указателни и информационни табели за флората и фауната наоколо, има обособени места за почивка с пейки. Няма питейна вода по маршрута, така че, особено в горещ ден – носете си. Затова пък до самите Орлови скали е изградена голяма чешма. Водата е студена и вкусна, тече в изобилие. Наоколо са разположени покрити и открити места за почивка и хранене. Построен е и голям навес със скара за барбекю. За децата, а и не само, има дървени люлки. Чудесен финал на пътя! Още повече, гледките са много красиви във всички посоки. Идва време и за познавателната част. Съчетаваме я с катерене по Орловите скали. Защо са Орлови, не става ясно, тъй като старото турско наименование е Доган кая – Соколова скала. Но, Орлови, Соколови – все тая. Нито орли има, нито соколи 😊

Затова пък, любителите на исторически места има какво да добавят към впечатленията си. Каменните грамади, достигащи 30 – 40 м. височина, са били елементи от тракийска крепост в новожелязната епоха. Два скални откоса между тях естествено защитават пространство от около 1,5 дка, допълнително преградено със стена от ломен камък, без спойка. Неа един от участъците нападалите камъни са разчистени и може да се види частично запазен зид на височина около метър. На около 10 метра пред долния скален масив се вижда вал от камъни. По скалите са издълбани и характерните за Източните Родопи скални тракийски ниши. За да се видят отблизо, на една от скалите е сглобена импровизирана стълба от клони. Колко се катерят по нея, не знам… Не се знае и какво е предназначението на трапецовидните ниши, по правило дълбани на високи отвесни места. Според някои, юношите навремето, с белег на труднодостъпно място доказвали възмъжаването си. Според други, нишите, с формата си – трапецовидна, като вход на египетска пирамида, символизирали вратата към другия свят. Когато починел човек, близки от рода я издълбавали – да мине през нея душата му. Има логика, но, кой знае…

По каменните грамади има и други изсичания. Ако човек отдели повече време за обикаляне и изкачване, ще попадне на улеи, водни резервоари, форми, които могат да се оприличат на обредни жертвеници. Че тук е имало и светилище, не подлежи на съмнение. Очевидно в древността даденостите са били използвани пълноценно – като духовен и укрепен център за хората от близко селище или селища, за каквито свидетелства намерена керамика отпреди Новата ера.

Останалите открития и впечатления нека са от вас. Тук можем само да се върнем към удобствата на Орловите скали край Сърница – за пикник и почивка сред природата. Ако стоически сте пренесли пълни с храна раница през 3-те километра от селото до тук, имало е защо. Ако пък сте се придвижили в проходим автомобил, трапезата ще е още по-богата. Мястото е чудно за компании, каквито, впрочем, често идват. Въздух, природа, красиви гледки, възможност за  впечатляващи фотосесии – от всичко има колкото душа иска. Така ли е, може да кажете и вие, като се разходите до Орловите скали.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук