Разследват МБАЛ – Хасково за източване на Здравната каса, чрез фиктивно поставени стентове

Прокуратурата разследва МБАЛ – Хасково за евентуално източване на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Съмненията са за фиктивно поставяне на стентове на пациенти.

Образувано е досъдебно производство за това, че през настоящата година, чрез съставяне на документи с невярно съдържание и отчитане впоследствие на извършени дейности по клинична пътека, хасковската болница е получила суми от бюджета на Здравната каса, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Производството е образувано на 11 декември, след сигнал на Териториална дирекция „Национална сигурност“ – Хасково. В него са изложени данни за злоупотреби при усвояване на средства от бюджета на НЗОК. Те са за използването на документи с невярно съдържание и деклариране на неверни обстоятелства от страна на лекари от Инвазивното отделение към МБАЛ – Хасково. Става дума за проведено лечение, касаещо поставяне на стентове на пациенти на отделението.

На място е извършено претърсване и изземване на медицински изделия „Интракоронарен стент“, общо 23 броя, запечатани в алуминиеви опаковки, за които се предполага, че са отчетени като реално използвани. По този начин на лечебното заведение са изплатени незаработени финансови средства от бюджета на НЗОК.

Работата по случая продължава. Предстои да бъдат изискани документи, както от МБАЛ, така и от регионалното звено на Здравната каса. Ще бъдат проведени разпити на свидетели и при необходимост да бъдат назначени експертизи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук