РАЗДЕЛИХА 279 060 ЛВ. НА ЧИТАЛИЩАТА

годишни субсидии на читалищата
контакти

279 060 лв. държавна годишна субсидия разделиха читалищата в община Димитровград, на чиято територия има 32 колектива. Това е с малко над 22 хил. лв. повече от средствата за 2012 г.

Най-много – 22 047 лв., получава читалище „Звездица“. За 2012 г. те са взели по-малко – 20 373 лв.

На следващо място с  21 042 лв. се нарежда меричлерското „Просвета“. Увеличение с 2437 лв. в сравнение с предходната година.

На трето идва читалище „Събуждане“ – Радиево. Там самодейците ще получат 16 444 лв.. За 2012 г. – 15 294 лв.

Най-малко субсидии ще вземат читалища ”Николай Хайтов” /500 лв./ и „Възраждане“ /522 лв./. Интересно е, че при тях се забелязва намаление на финансите, сравнено с миналогодишните.

Информацията бе оповестена в зала „Гроссето“. Там представители на всички колективи имаха работна среща. Бе съобщено, че комисия в продължение на 15 дена е инспектирала читалищата и техните работни места.

От комисията се чуха немалко критики. Най-вече те бяха насочени към библиотеките на читалищата. В много от културните домове има такива, добре подредени са и чисти, но приличат на паметници в музеи. Почти никой не влиза в тях, с което се губи смисъла. От друга страна прозвучаха обвинения в посока броя на членовете по отделните места. Събира се необходимия минимум от членове за функциониране и дотам.

Похвалени бяха редица самодейци. Сред тях тези от Долно Белево, Ябълково, Скобелево, Райново и др. Подчерта се, че в дейността трябва да се вложи емоция и живец, а не само минималното за съществуване.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук