Разпети петък: Словата на Исус на Кръста

На Разпети петък или Велики петък се извършва възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на Божия син Исус Христос.

Накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат, Христос приел смирено съдбата си, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Исус е разпънат на Голгота между двама разбойника. Какви са словата на Спасителя на Кръста, ще прочетете в следващите редове.

а около деветия час Иисус извика с висок глас: Или! Или! лама савахтани? сиреч, Боже Мой, Боже Мой! Защо си Ме оставил?… А Иисус, като извика пак с висок глас, изпусна дух. Това са единствените думи на Исус на Кръста, описани в Евангелието на Матей.

Подобни и също толкова кратки са думите му, според Евангелието на Марк – … А на деветия час Иисус извика с висок глас: Елои, Елои, лама савахтани? което значи: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?… А Иисус, като издаде висок глас, издъхна.

А Иисус говореше: Отче! прости им, понеже не знаят, що правят…, описва в Евангелието си Лука. По-натам, единият от разпънатите разбойници се разкаял.  И отговори му Иисус: истина ти казвам: днес ще бъдеш с Мене в раяИисус, като извика с висок глас, рече: Отче! в Твоите ръце предавам духа Си. И това като каза, издъхна.

Още няколко слова на Христос, изречени на новото Дърво на живота, както още е известен Кръстът Господен, са записани в Евангелието на Иоан. А Иисус, като видя майка Си и стоещия там ученик, когото обичаше, казва на майка Си: жено, ето син ти! После казва на ученика: ето майка ти! И от оня час ученикът я прибра при себе си. След това Иисус, като знаеше, че всичко вече е свършено, за да се сбъдне Писанието, казва: жеден съм. Там имаше съсъд, пълен с оцет. Войниците напоиха гъба с оцет, надянаха я на исопова тръст и поднесоха на устата Му. А когато Иисус вкуси от оцета, рече: свърши се! И като наведе глава, предаде духПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук