Разнобой между учените: Глобално затопляне или глобално застудяване предстои?

Астрономи идентифицираха първата луна извън Слънчевата система. Впечатлени колко е различна

Съществува разнобой между учените дали има глобално затопляне или глобално застудяване. Това коментира доц. Елисавета Пенчева от Физическия факултет към Софийския университет, в сутрешния блок на БНТ, където бе с Веселин Василев от Клъстер Аерокосмически технологии, изследвания и приложения.

Повод за разговора е информация от НАСА, че Слънцето ще навлезе в една от най-ниските си точки в космическата ера. Това ще доведе до спад на температурите и едва ли не – до глобален студ.

Тази новина, която е свързана със захлаждането в термосферата, се отнася за нещо съвсем друго, обясни доц. Пенчева. Слънцето има 11-годишни цикли на активност – периоди, в които излъчва по-силно и периоди, в които излъчва по-слабо, каза Василев. Повече от разговора с тях, вижте във видеото.

Същевременно, астрономи най-вероятно са идентифицирали първата луна извън Слънчевата система. Става въпрос за голямо газообразно небесно тяло с размерите на Нептун, което не напомня другите луни и орбитира около по-масивна от Юпитер газообразна планета.

Откритието е изненадващо, но не защото показва, че луни съществуват другаде. Впечатляващо е колко различна е тази луна в сравнение с известните на учените около 180 луни в Слънчевата система.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук