Разминава ли се Добрич с предсрочни местни избори?

Марин Маринов
контакти

Кметът на димитровградското село Добрич бе заловен от полицията да шофира пил. Палката на пътните ченгета той видял през стъклото на Мерцедеса си, навръх Гергьовден в Гълъбово.

На 7 май 2017 г. Областната дирекция на МВР в Стара Загора публикува следното съобщение в бюлетина си:

На 06.05.2017 г., в 23.25 ч., в гр. Гълъбово, на ул. „Стара планина“, служителите на  РУ – Гълъбово са спрели за проверка л. а. „Мерцедес“, управляван от М. М., на 70 г.,  от с. Добрич, общ. Димитровград. Водачът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, което е отчело 1.40 промила алкохол в издишания въздух.

Пред различни издания Маринов изразява горчиво съжаление, че се е качил да кара пил, което не е трябвало да прави… По думите му, дадената кръвна проба показва наличие на 0,83 промила. Уточнява, че му е отнета книжката, след провинението.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК /Наказателен кодекс/, а М. М. е задържан за срок до 24 часа в Районно управление – Гълъбово, допълват още в официалната информация от МВР Стара Загора.

В чл. 343б, ал. 1 от НК се казва:

Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.

Чл. 42, от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, посочва кога пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно. А това означава и предсрочни местни избори. Ал. 1, т. 4 гласи: когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност.

И така. Според официалната информация, кметът на Добрич, тестван с техническо средство, е шофирал с алкохол от 1,4 промила. Ако е вярно, че кръвната проба е 0,83 промила, тогава не би трябвало да е в сила чл. 343б, ал. 1 от НК. С други думи, предположението е, че няма да бъде наказан с лишаване от свобода и  няма да бъдат прекратени предсрочно пълномощията му. Ще му бъде наложена глоба и отнета книжката.

Развитието предстои…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. Маринка що ли си мисля че в случая усещам дългата ръка на клана Димитрови.

  2. Пак ще се прикрият реалните промили. Та той постоянно кара след употреба на алкохол. Полицаите от Димитровград винаги се обръщат обратно“ с гръб „към колата му когато го видят. Явно има и позиции в ПЪТНА ПОЛИЦИЯ. Два пъти мен лично ме е засичал – препречвал движението с резки маневри и несъобразена скорост. Аз не желая да ставам ДОНОР заради него. Ако има власт която да го спре , моля нека се намеси.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук