Разминаване на купувачи и продавачи и по-високи цени на имотния пазар в Димитровград

Дълго време имотният пазар в Димитровград бе в застой. От няколко месеца се забелязва сериозно раздвижване, но отново има разминаване между продавачи и кандидат-купувачи, наблюдавано и в предните години, анализират ситуацията агенции за недвижими имоти.

Определено през лятото имаше раздвижване. Търсенето бе повишено, в същото време – предлагането е по-малко и на по-високи цени, споделиха от „Модерна Консулт 21“.

Според агенцията, няколко са причините за лятната ситуация на имотния пазар. Основната – че все по-малко хора искат да си държат парите в банките, заради почти никаква доходност. Предпочитат да инвестират в недвижимо имущество, което и след време ще има стойност. На следващо място, увеличава се желанието на живеещи и работещи в чужбина да купуват имоти. Тук прозират две причини – желанието за влагане на парите и мисъл за завръщане, независимо колко ще е отложено във времето.

В условията на пандемия и не само, нараства апетитът към малки къщи по селата. Апартаменти също се търсят, но готови и също по-малки. Цените  много варират. За гарсониерите от 30 до над 40 хил. лева, двустайните – до 50 хил. и нагоре лева, тристайните – около 55 хил. лева.

Повече купувачи, по-малко подавачи, цените нагоре. Това е кратката констатация и на агенция „Нелита Консулт“. Прогнозата й е, че цените още може да се повишат.

В момента търсенето надвишава предлагането, което доведе до повишаване на цените. Ако на хубава цена се появи нещо добро, почти веднага се продава, коментираха от „Славяна Консулт“. Според агенцията, кандидат-купувачите не са се увеличили толкова, но са станали по-претенциозни към жилищата. От друга страна, продавачите изчакват още по-високи цени, не без основание.

Като цяло, интересът е по-голям към старото строителство, заради по-малкото средства, които трябва да бъдат вложени за конкретно имущество. Повишеното търсене обаче се отразява положително и към новото строителство. Оферти за такива апартаменти предлага ТИВИ Беърингс Груп. Оттам също констатират, че повече от сделките са свързани с наши сънародници в чужбина, които искат да инвестират в недвижима собственост. Привлекателно е и това, че от доста време цените на новото строителство не са променяни.

Пазарът в момента е нестабилен, но и устойчив, е изводът на агенциите. Нестабилен е заради липсата на малки жилища, продължаващо разминаване между продавачи и купувачи и различните предпочитания. Устойчив е обаче от гледна точка на цените, защото се очаква най-малкото да останат без промяна, дори леко да се повишат. Допускането е, че ситуацията на имотния пазар ще остане без промяна поне в следващите две години. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук