РАЗДВИЖВАТ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ С НЕСТИНАРСКИ ТАНЦИ

Български тракийски народен събор ще се организира на 19 юли в Димитровград. Той се провежда за първи път, като ще бъде посветен на Свети пророк Илия – сред най-великите измежду старозаветните праведници, почитан на 20 юли.

Съборът започва в 12:00 часа в парк „Вапцаров“. Кулминацията ще настъпи в 22:00 часа, когато нестинари от Странджа планина ще играят върху жарава. Преди това в програмата са предвидени концерти на ансамбли „Китна Тракия“ – Хасково и „Тракия“ – Пловдив. Между изпълненията ще има благославяне на българския народ за просперитет, изобилие, духовност, здраве, щастие и живот. Всичко това ще се случва около импровизирани християнска и хайдушка поляни, около които ще творят занаятчии.sabor nestinari

Ще ни гостуват черешовото топче и хайдути от Родопите. Те ще ни напомнят за Васил Левски и другите революционери. Искаме с този празник да раздвижим духа на българина. В днешно време не виждаме надеждата в очите на хората. Надяваме се да помогнем за промяната. Това може да стане като се обърнем към духовността и Бог. Тогава нещата ще се подредят както искаме, коменира основният организатор на събитието – димитровградчанинът Георги Георгиев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук