Разгледаха делото за рокада в ОбС – Димитровград, чака се решение

контакти

Върховният административен съд (ВАС) разгледа делото по жалба на местната структура на коалиция „БСП за България“, срещу решението на Административен съд – Хасково (ХАС), с което резултатът от изборите за общински съветници в община Димитровград бе обявен за недействителен. Ходът му бе даден на 30 януари, а впоследствие бе оповестен и протоколът по него.

Припомняме, че резултатът от вота за общински съветници бе атакуван пред ХАС от „България на регионите“. Коалицията има 407 действителни гласа, при общинска квота за съветнически мандат в Димитровград от 410 гласа. Впоследствие, след повторно преброяване в пет секции, бяха констатирани още два действителни гласа и трети, оказал се спорен. Този трети глас бе счетен от вещото лице като недействителен и след оспорване, бе отчетен от ХАС като действителен…

Юристконсулт А. Виденова бе представител на жалбоподателя „БСП за България“ при разглеждането на делото от ВАС. В хода му тя се спира на отделни моменти от касационната жалба. Те, по думите й, довели до порочно решение на Административен съд – Хасково, като неправилно, незаконосъобразно, немотивирано, в разрез с материалния закон и при неспазени процесуални права. Тя посочва проблеми с две от бюлетините. За първата обяснява, че е била счетена за недействителна, тъй като знакът „Х“ наподобява запетайка, излиза от квадратчето и засяга следващото на съседно квадратче, отговарящо за друга партия и коалиция. Назначеното вещо лице потвърждава, че въпросната бюлетина е недействителна. За наша огромна изненада абсолютно неоснователно и без никакви аргументи Административен съд – Хасково обявява тази бюлетина за валидна, за действителна и прибавя тази бюлетина към резултата на КП „България на регионите“, казва Виденова. По отношение на втора бюлетина посочва, че са намерени две допълнителни бюлетини, за които не е ясно как са попаднали в книжата и де факто една от тези бюлетини съдът прибавя към резултата на КП „България на регионите“, вследствие на което се променя резултатът. За трета бюлетина конкретизира, че не е част от спора. На тази база продължава, че двата допълнителни гласа са  незаконосъобразно и абсолютно немотивирано прибавени от съда към резултата на КП „България на регионите“ и моли да бъде отменено решението на ХАС.

Считам жалбата за неоснователна и моля да потвърдите решението на Административен съд – Хасково като правилно и законосъобразно, коментира в хода на делото адв. Ангелов, ответник от страна на КП „България на регионите“, като казва още, че са представили отговор на касационната жалба.

Считам касационната жалба за неоснователна. С оглед събраните писмени и гласни доказателства, както и заключението на вещото лице по назначената експертиза, правилно съдът е приел, че в конкретния случай са налице предпоставки за обявяване за недействителен резултата от изборите за общински съветници в Община Димитровград, обявен с решение № 212/30.10.2023г. на ОИК-Димитровград. Изцяло споделям съображенията на първоинстанционния административен съд в тази насока. Не са налице основания за промяна на изводите на съда. Смятам, че при постановяване на решението не са допуснати нарушения, представляващи основания за отмяна на решенето и същото следва да бъде оставено в сила, обяснява прокурор Стойкова от Върховна прокуратура.

ВАС счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и обяви, че ще се произнесе със съдебен акт след съвещание в законоустановения срок.

Ако решението на ХАС остане в сила, „България на регионите“ ще има мандат в ОбС – Димитровград, за сметка на „БСП за България“. Ако бъде отхвърлено, ще се запази сегашното положение. Трети вариант е ВАС да го върне на ХАС за ново разглеждане…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук