Развиващата се икономика на Димитровград с достъп до четвърт милион трудоспособни хора

Бизнес и образование ръка за ръка, за привличане на кадрите в региона

Развиващата се икономика на Димитровград има достъп до четвърт милион хора в трудоспособна възраст. Това бе коментирано на среща-дискусия в края на миналата седмица в Димитровград, чиято цел бе да промотира района като атрактивна инвестиционна дестинация.

Когато разглеждаме Димитровград като по-широк регион, той се доближава по структура до региони като Стара Загора и Бургас. Имаме близо четвърт милион души в работоспособна възраст, които са на 45 минути разстояние от Димитровград. Това много се дължи на транспортната свързаност на града и на самото му разположение. Достъпът до хора не е само от общини от област Хасково. Достига се до областите Пловдив, Стара Загора…, заяви Десислав Илиев, част от екипа на „Тракия тех“.

Според него важно за Димитровград е, че производителността на труда постоянно расте. По-висока е от средната на областно ниво. През годините се качва и коефициентът на икономическа активност.

Кметът на Димитровград Иво Димов, междувременно, вметна, че когато става дума за такъв род планиране, не отделя Хасково от Димитровград. Двата града са свързани и успехите на Димитровград са успехи за целия регион, подчерта той.

Не гледаме на Димитровград само като на град или община. Инвеститорите също не гледат така. От инвеститорска гледна точка няма община или област. Масова практика вече е хората да пътуват до работното си място 30-40 минути в едната посока. Важно е откъде ще идват хората. В случая говорим за много конкурентен като демография и достъп до човешки ресурс регион. Единственият по-голям е Пловдив. Въпросът не е само доколко тези хора ги има, а да дойдат да работят тук. Трябва и да са така квалифицирани, че да могат да си намерят работа. Това обвързва бизнеса с образованието, подчерта председателят на Управителния съвет на „Тракия тех“ Георги Стоев, съосновател на  изследователско-консултантската компания „Индъстри Уоч“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Тия четвърт милион хора в трудоспособна възраст искат заплати, мотивиращи заплати за да не си търсят работа извън Димитровград и България като цяло.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук