Развиват система за споделени между общините услуги

Правителството започва активна работа с областните управители за развитие на система за споделени между общините услуги. На този етап ще бъдат разглеждани възможностите за обединяване на административни и технологични ресурси по отношение на счетоводството, управлението на човешките ресурси, предоставянето на административни услуги и др. Обсъжда се идеята за създаване на центрове за споделени услуги за гражданите, какъвто опит има в редица европейски държави.

Това е информирал вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, по чиято покана се проведе онлайн среща между Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Министерството на финансите (МФ). Сред участниците в нея бе кметът на Димитровград Иво Димов, който е и заместник-председател на Сдружението на общините.

Василев изтъкна, че делът на общата администрация в структурата на министерствата е между 30-40% и въвеждането на системата от споделени услуги е възможност в институциите да бъдат запазени конкретните специфични дейности и да бъде повишена експертизата.

Срещата представляваше първи етап от консултации  по Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Директорът на дирекция „Финанси на общините“ в Министерство на финансите Жени Начева представи в резюме основните бюджетни взаимоотношения с общините, заложени в изготвения от ведомството проект и очерта основните параметри на макрорамката. Те са: предвиден ръст на БВП с 4,8%, минимална работна заплата от 1 април 2022 г. – 710 лв.

Ръст на общата изравнителна субсидия до 15% и възможност за нарастване на средствата за капиталови разходи с 30% обсъждат НСОРБ и МФ, станало е ясно на срещата.

В хода на обсъжданията кметът Иво Димов е насочил внимание върху липсата на ръст в планираните капиталови разходи под формата на субсидия. Вицепремиерът Асен Василев изложи намеренията на правителството субсидията за капиталови разходи да бъде допълнена от Фонд за капиталови разходи за общините, пред който да се кандидатства на проектен принцип, а програмата за финансиране да бъде утвърждавана от Парламента.

Обмисля се да бъде предоставена възможност за кандидатстване в няколко сесии в рамките на календарната година, като финансирането да бъде отпускано за всеки от етапите на зрялост на даден проект: идеен проект, работен проект, отчуждителни процедури, строителство. Така общините ще имат възможност да планират дългосрочни инвестиции, които надхвърлят границите на годишния бюджет и да имат по-голяма прогнозируемост на разходите. Приоретизацията на проектите за финансиране ще се осъществява от Народното събрание, а не през посъановления на Министерски съвет, каквато беше практиката досега. Намеренията на финансовото ведомство са обсъдени вече с Регионалното министерство и има готовност Фондът за бъде отворен за кандидатстване още с актуализацията на бюджета през юни. Така общините ще имат време да се подготвят. Още от разговорите – на следния линк.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук