Разбраха се за секционните комисии в Димитровград

контакти

Представителите на партиите и коалициите в 49-ото Народно събрание се разбраха за определяне на състава на Секционните избирателни комисии (СИК) в община Димитровград, във връзка с произвеждането на изборите, насрочени за 9 юни 2024 г.

На проведените консултации кметът на община Димитровград Иво Димов и секретарят Венета Колева запознаха представителите на парламентарно представените партии с предложението за формиране на секционните избирателни комисии. На срещата в разговорите, като представители на политическите сили, бяха Димитър Витанов, който представляваше коалицията ГЕРБ-СДС; Хасан Бакир и Катя Панева, като представители на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“; Бахар Юсуф, която представлява ДПС; Венета Стоянова, като представител на „Възраждане“; Пламен Панев, в качеството си на пълномощник на коалиция „БСП за България“, както и Пламен Стоянов от партия „Има такъв народ“.

На територията на община Димитровград броят на избирателните секции е 90. 736 ще са членовете на СИК в община Димитровград в предстоящия на 9 юни вот. Най-много – 185 места в тях, ще има Коалиция „ГЕРБ-СДС“, следвана от КП „Продължаваме промяната – Демократична България“ със 169 места, ПП ДПС със 103 места, ПП „Възраждане” – 99 места, Коалиция „БСП за България“ и партия „Има такъв народ“ ще разполагат с 90 места в секционните комисии.

Местата в ръководствата на СИК и местата за членовете се разпределят по изчислителната процедура към методическите указания за определяне съставите на СИК. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в СИК. Председателят, заместник-председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

При определяне състава и ръководството на СИК на територията на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите от партии, съгласно Решение № 13-ЕП/НС/25.04.2024г. на РИК.

Партиите и коалициите приеха направеното предложение от кмета на общината и разпределението на състава на ръководствата на СИК да е, както следва:

„ГЕРБ-СДС“ има 26 председателски места, 26 зам.-председатели, 26 секретари и 106 членове.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ има 24 председателски места, 24 зам.-председатели, 24 секретари и 97 членове.

„ДПС“ има 14 председатели, 14 зам.-председатели, 13 секретари, 62 членове.

„Възраждане“ има 13 председатели, 13 зам.-председатели, 13 секретари и 60 членове.

„БСП за България“ има 8 председатели, 9 зам.-председатели, 9 секретари и 64 членове.

„Има такъв народ“ има 5 председатели, 4 зам.-председатели, 4 секретари и 77 членове.

Снимка и информация: Община ДимитровградПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук