Ражданията намаляват, ин витро процедурите се увеличават

С 2 441 са намалели ражданията в страната през 2018 г. в сравнение с предходната. В същото време броят на ин витро процедурите, финансирани от държавата – се е увеличил. Общо 55 796 са били ражданията през 2018 г. в България, извършени в 106 болници. През предходната година ражданията са били 58 237, извършени в 108 болници. Същевременно, увеличава се процентът на ражданията, които са извършени чрез секцио – от 45.00% през 2017 г. на 46.90% през миналата година… Успеваемостта при ин витро процедурите, които се финансират от държавата, остава почти непроменена. Броят им обаче се увеличава. Общо 3233 стимулации са били извършени у нас през 2017 г. или с 523 повече спрямо 2016 г. Броят на родените бебета също е по-висок – 1023, срещу 820 през предходната.

Данните са от анализите на „Индекс на болниците“, направени на база данните от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и Център за асистирана репродукция (ЦАР), съвместна инициатива на „Галъп интернешънъл“ и специализирания сайт clinica.bg.  Допълнителна информация за тях, както и подробности за всяко лечебно заведение в двете направление,  може да видите на следния линк.

Димитровград и Хасково приемат документи за ин витро

Документи на кандидати за финансова помощ от Общински фонд „Ин витро” приема Община Димитровград до 11 април. Допълнителни подробности – на следния линк. Община Хасково също уведомява, че започва кандидатстването за финансово подпомагане за процедури ин витро и ин виво. Срок за подаване на документи  – до  30 април. Допълнителни подробности – на следния линк.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук