Радиация над нормата във водата на още пет димитровградски села

контакти

Радиация над нормата във водата на още пет димитровградски села доведе до временно ограничаване на употребата й за питейни нужди.

Вчера бе ограничено използването на водата в Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово, а два дни преди това и във Върбица. От днес временната забрана е в сила и за Горски извор,  Черногорово, Воден, Радиево и Крепост, информират от Регионална здравна инспекция /РЗИ/ – Хасково.

Причината е установено надвишено контролно ниво на обща алфа активност. Последните протоколи от 16 май показват стойности от 0.241бекерела на литър до 0.55 бекерела на литър, при норма по-малка от 0.1. на Национален център по радиобиология и радиационна защита. Това налага временно да се ограничи употребата на питейна вода в посочените населени места. Тя може да бъде използвана без ограничение за хигиенни нужди, посочват от РЗИ.

Здравната инспекция издаде предписание на управителя на ВиК – Димитровград, за осигуряване на вода за питейни нужди за населението на селата /бутилирана вода или с водоноски/. Издадено е предписание и до кмета на Димитровград за осигуряване на вода от регламентиран водоизточник, за питейни нужди и приготвяне на храна за детските градини и ясли, училищата, социалните и лечебни заведения в горепосочените села.

Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати, допълват от РЗИ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Странна работа.Водата във всички села около Д-град е радиоактивна,само в града не е.Дали някой не послъгва?За по-сигурно минавам на бира.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук