Радев с голяма преднина на първия, но ще има и втори тур. ПП първа сила, според „Галъп“

ГЕРБ-СДС води според други агенции, какво ще покажат крайните резултати?

Сегашният президент Румен Радев е категоричен победител в първия тур за „Дондуков 2“. Очертава се сериозна битка за първото място в парламентарните избори. Според данни на „Галъп интернешънъл“ към 20:00 часа, „Продължаваме промяната“ (ПП) е първа сила, следвана от ГЕРБ-СДС.

Вотът за Радев е 49.3%, при 36% избирателна активност, докато по същото време през 2016 г. тя е била 53%. Втори е Анастас Герджиков с 25%. Следват Мустафа Карадайъ с 9%, Лозан Панов с 4.2%, Костадин Костадинов е получил 3.9% подкрепа. Това сочат първите неофициални данни в изборите за държавен глава от екзит пол на агенцията. Ще има обаче втори тур. За да има избрана кандидатпрезидентска двойка на първи тур, за нея трябва да са гласували повече от половината избиратели, а активността да е над 50%. Нито едно от тези две условия не е изпълнено.

В изборите за Народно събрание победата, спроед „Галъп“, е за ПП, с 25.7%. На второ място е ГЕРБ-СДС с 23.5%. На трето избирателят класира БСП с 14.5%. ДПС получава 10.2%, ИТН – 8%, ДБ – 6.9%. Изненадата е „Възраждане“, класирала се за Парламента с 4.2%. С това тя измества ИБГНИ, останала под линията 2.2%….

Ако процентите се запазят такива, в следващия Парламент ще има 7 формации. Предстоят официалните резултати, които ще премахнат всички въпросителни. Сред тях са дали коалицията ГЕРБ-СДС ще запази първото си място, каквото прогнозират други социологически агенции или ПП ще увеличи преднината си с гласовете от чужбина.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук