Радев: Поривът на Мария Габриел за Гешев трудно предизвиква у мен възторг

Дали заявката на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС е закъсняло просветление или скрити интереси, пита президентът

контакти

Внезапният порив на Мария Габриел  да поиска отстраняването на Иван Гешев трудно предизвиква у мен възторг. България загуби три години, в които внесените от служебните правителства в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби, прашасват, корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за заявката на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС за внасяне на искане за отстраняване на главния прокурор.

Държавният глава припомни, че когато през 2019 г., е върнал предложението на Висшия съдебен съвет за назначаването на Иван Гешев, квотата на партията на Мария Габриел го е преизбрала и то с единодушие. „Когато преди три години поисках оставката на Иван Гешев, партията на г-жа Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него. Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви, квотата на партията на г-жа Габриел го спаси отново единодушно“, заяви президентът и допълни, че затова сега възниква много важният въпрос – дали заявката на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС е плод на „закъсняло с три години просветление, на внезапен катарзис, или на определен интерес на хората, които стоят“ зад Мария Габриел.  Силно се надявам бъдещият премиер на  България да узрява своевременно за важните за България решения, каза президентът.

Попитан дали отстраняването на настоящия главен прокурор е свързано с успешното сформиране на правителство в 49-ото Народно събрание, Румен Радев заяви: От месеци говорим за съставянето на този кабинет, всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе при мен състава на кабинет. Президентът отговори на журналистически въпроси по време на посещението си в Република Южна Африка, където по-късно днес му предстои среща с южноафриканския му колега Сирил Рамапоза в официалната резиденция в Претория, съобщават от прессекретариата на държавния глава.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук