Работно място в Дом-музей „Пеньо Пенев“ буни духове. Кой ще е уредник?

Работното място в Дом-музей „Пеньо Пенев“ в Димитровград разбуни духовете, след публикация в социалната мрежа на поетесата Димитрина Тончева, че е одобрена за уредник.

Тончева посочва, че е препоръчана в подписка за уредник. Подписали се авторитетни личности – професори, академици, журналисти, писатели, поети, учители… над 100 човека, само за един ден, в един пост. Не става ясно въпросният пост кога е бил споделен, къде, а и други подробности.

Тончева благодари още на Антоанета Станчева – директор на Исторически музей – Димитровград, под чиято „шапка“ е „Дом-музеят“, на кмета на Димитровград Иво Димов, на дирекция „Бюро по труда“. Пояснява, че е имала възможност да се състезава с още 7 кандидати по документи и в интервю, като е одобрена.

Оказва се обаче, че нещата не стоят съвсем така. Изясни го директорът на музея Антоанета Станчева, потърсена за коментар.

Дом-музей „Пеньо Пенев“ имаше за главен уредник изключителен професионалист – Живка Шишкова, която защитаваше имиджа му 34 години. От 1 януари тази година Шишкова излезе в пенсия. Малко преди това, през декември, веднага след подаването на молбата за пенсиониране, овакантеното място бе обявено през Бюрото по труда, както е по закон. Явиха се 7 души, с които бе проведен разговор, а не конкурс или интервю, трябва да правим разлика. В добавка към документите поставихме и въпросник, за да разберем дали кандидатите имат отношение към поезията и към творчеството на поета Пеньо Пенев. Това обясни Станчева и ясно заяви, че лесно външен човек няма да бъде назначен, заради специалната чувствителност на димитровградчани към Дом-музей „Пеньо Пенев“.

Преценихме, че в ситуацията с ковид и ограничителни мерки, не е удачно да назначаваме допълнителен човек за уредник. Още повече, музеите в такива условия са по-малко посещавани, както констатират и наши колеги от други градове. Като мениджър и директор, реших от понеделник да сложа колега, с безспорен авторитет. Това е Николина Умурска. Колегата Умурска е главен уредник и завежда отдела „Нова и най-нова история“ в Историческия музей, с над 20-годишен стаж, има и научни публикации. Ще съвместява сегашната си длъжност с тази в Дом-музея, обясни Станчева.

Тя бе категорична, че Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще продължи да функционира. Николина Умурска ще бъде там от 13 до 17 часа, а при предварителна заявка, няма да има проблем да бъдат посрещнати хората и в друго време на деня. Така ще е включително и за Ретро апартамента, който е в непосредствена близост до Дом-музея. Същевременно, музеят и всичките обекти към него ще работят от 1 март на лятно работно време, включително през събота и неделя.

Антоанета Станчева обясни процедурата за кандидатстване за посоченото място. Както е по изискване, стартирала е с обява в Бюрото по труда, по нейна заявка. Впоследствие е проведен разговор с кандидатите. Директорът преценява дали да избере някой или да не го направи. В случая, никой не е предпочетен, както става ясно, защото е решено да има вътрешно разместване.

Директорът обясни още, че назначението може да стане и без конкурс, какъвто засега няма да бъде обявяван. Акцентира, че според Кодекса на труда, конкурси се обявяват за срок, не по-малък от 1 месец и няма как това да стане сега, тъй като предходният уредник не е в системата от по-скоро. Съответно, в конкурса има други принципи. Там вече говорим за интервю, а не за разговор, за концепция, за специална комисия и т. н.

Един разговор, с който и да е от седемте, не означава, че е бил одобрен, подчерта Антоанета Станчева. Тя поясни, че е имала един разговор с Димитрина Тончева, която попитала ще се обявява ли бройката. Отговорено й било, че ще стане, стига Живка Шишкова да си подаде молбата…

Музеят ще продължи да държи на професионализма. Впечатлена съм, че димитровградската общественост се вълнува. Професионализмът е на първо място и ние внимателно ще подберем кой да е уредник. Професионализмът изключва да се назначават хора с подписки и те, както това какви писания има, не ме касаят, защото е против генезиса на длъжността ми. Тази порочна практика трябва да бъде пресечена. Определени са начините за кандидатстване, заяви категорично директорът на Исторически музей – Димитровград.

Снимка: Община ДимитровградПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук