Работник проплака от шефа си, отнел му личната карта

контакти

Фермер е отнел личната карта на работник, за да го задържи принудително на работа и отказва да я върне. Случката е от димитровградското село Крепост.

28-годишният Живко Георгиев разказва пред bTV, че в края на октомври започнал работа като общ работник в кравеферма. Задълженията му били целодневни, без почивен ден, затова се наложило да заживее във фермата, заедно с жена си и двете им деца. По договорка със собственика, трябвало да получава месечна заплата от 600 лева и храна. Оказало се обаче, че от тези 600 лева, храната се удържа, по 100 лева на седмица.

Говорим за две деца – памперси, млека, отделно за храна за нас. Доникъде не ни стигаха, изнемогвахме, мъчехме се там. Живеехме в една стаичка, може би 15 квадрата. Едното ми детенце е на 10 месеца, другото е на 2 години, разказва Живко.

Още в края на първия месец става инцидент с по-малката му дъщеря. Тя бутнала тенджера от газов котлон, която изсипала отгоре си. Лекарите давали малък шанс. За радост, детенцето се оправя, но ще му останат белези за цял живот.

Заради инцидента и ниската заплата, мъжът решава да напусне. Работели двама човека, които се грижели за 32 крави, няколко прасета и телета, без трудови договори и здравни осигуровки… В определен момент си тръгва, а работодателят му отнема личната карта, като гаранция, че ще се върне. По думите му, в селото се говори, че работодателят обича да заплашва хората. Той не се надява, че ще му бъде изплатено нещо, иска поне личната карта да му предаде.

Мъжът подава жалба в районното управление в Димитровград, а от Областната дирекция на МВР заявяват, че е образувана преписка за изясняване на фактите.

Според кмета на село Крепост Димитър Белчев, това не е единствен сигнал срещу фермера. Той обяснява, че фирмата се води на дъщеря му, но той изпълнява всичко. Казва още, че Общината няколко пъти е назначавала комисии, имало е проверки, но не могат да го открият.

РИОКОЗ идват, полицията, постоянно е в нередности, но не знам какъв е вариантът да се справим с него. Униформените щом не могат да се справят с него, ние какво можем да направим? Оплакват се постоянно, той постоянно някъде греши. Стари гуми донася, изсипва ги, все едно ще му трябват. Идват от РИОКОЗ, търсят го да го глобят, такива проблеми има постоянно с него. Ако сгафи, аз не мога да му напиша акт, защото не мога да намеря двама свидетели да се подпишат и да го санкционирам, защото хората ги е страх. Фермата съществува от може би 20 години. Той е такъв човек, постоянно се крие, постоянно е в нарушение и се разправят с него, коментира кметът на село Крепост.

Приятели на Живко вече са му предложили работа в Германия, но за да замине, се нуждае от лична карта. Междувременно смята да съди бившия си работодател, се казва във видеото.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук