ПЪТ НА КОПРИНАТА: ВЛАК ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ СВЪРЗВА КИТАЙ СЪС ЗАПАДНА ЕВРОПА

България лежи на големия диагонал, свързващ Истанбул с Берлин и Западна Европа. Новият икономически път на коприната и по-специално – южното му разклонение в района на Балканите, предвижда оттам да минава трансазиатска вискокоскоростна железница, тръгваща от Китай, минаваща през Турция, Балканите, Централна и Западна Европа. Това, в интервю за standartnews.com, казва генералният консул на България в Шанхай – Димитър Абаджиев.

След построяването на жп трасето, целта е пътят на китайски стоки до Европа да бъде скъсен. Сега те стигат за 24 дни. Ако се реализира начинанието, стоките ще стигат със седмица по-рано.

В Китай са впечатлени от възможността да инвестират в подобна инфраструктура в България, както вече го правят в Турция. Те финансираха подводния жп тунел под Босфора -„Мармарай“ с 2 млрд. долара. Готови са да финансират скоростното жп трасе, което да върви успоредно с турската магистрала до Капитан Андреево, а оттам – успоредно на магистрала „Марица“ и магистрала „Тракия“. Крайна точка на българска територия може да е международният мост Видин-Калафат, заявява Абаджиев.

Според него, Пловдив и района на Подбалкана лежат на най-прякото трасе, по което може да премине и скоростният жп път. В този смисъл, района на Пловдив и Розовата долина стават стратегически.

Въпросът е да можем да предложим на китайските инвеститори достатъчно големи терени с подходяща инфраструктура в района, а държавната и общинската администрация максимално да съдейства на намеренията на инвеститорите. Предимство е и, че в района на Подбалкана има достатъчно квалифицирана и технически грамотна работна ръка, благодарение на специализираните гимназии и бивши техникуми, както и специалисти работили дълго време във военните и машиностроителните предприятия в района, подчертава консулът.

В интервюто Абаджиев акцентира, че освен със своята Розова долина, България е известна в Китай и с киселото си мляко. Представата там била, че живеем дълго именно заради него и други натурални продукти. Кметът на Шанхай Ян Сюн всеки ден пиел по няколко кофички българско кисело мляко.

olea-625-50 ban

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук