ПЪТЕКИТЕ ПОВЕЧЕ, БЮДЖЕТЪТ ПО-МАЛКО В МБАЛ „СВЕТА ЕКАТЕРИНА“

МБАЛ Света Екатерина
контакти

[quote]БОЛНИЦИТЕ В ОБЛАСТТА С ДЕКЛАРАЦИЯ ПРОТИВ НОВАТА МЕТОДИКА[/quote]

Две повече клинични пътеки ще изпълнява МБАЛ „Света Екатерина“. За миналата година те са били 88, през 2013 г. стават 90. Регламентират се с подписването на 1 март на допълнително споразумение към рамковия договор между болницата и Националната здравно осигурителна каса /НЗОК/, съобщи временният управител на МБАЛ д-р Здравко Наков.

Първата пътека е в областта на неврологичните заболявания. Позволява да бъдат лекувани пациенти и хоспитализирани, с цел диагностициране заболявания на централната нервна система. В рамките на 24-часов престой при необходимост да бъдат насочвани към други лечебни заведения. Втората – свързана с педиатрията. Уточняване на детски заболявания и спешни състояния. Отново възможност за 24-часов престой и преценка на състоянието.

Д-р Здравко Наков критикува новата методика, неразделна част от рамковия договор и допълнителното споразумение. Чрез нея се регламентират обемите и дейността на лечебните заведения. Лекарският съюз още миналата година бе несъгласен с нея и с начина на финансиране. Това бе и една от основните причини да не бъде подписан рамков договор за 2013 г., според временния шеф.

Той обясни как действа тя. Става въпрос не за определена сума, както миналата година, а за определен брой заболявания или клинични пътеки, по които лечебното заведение може да работи. Лимитират се броя на заболяванията и пътеките за тримесечие. При прехвърлянето на бройката няма гаранция, че дейностите ще бъдат заплатени от здравната каса. От друга страна, не може да става прехвърляне от една клинична пътека към друга. Така методиката ограничава дейността.

Цитира министъра на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова, която заявила, че или самата методика ще бъде коригирана, или ще има възможност за прехвърляне от едно тримесечие в друго. Коментирала и възможността за отмяна на самата методика, т. е. – върнат модела за финансиране от 2012 г.

Сметката показва, че бюджетът на „Света Екатерина“ за тази година е намален с 10 %, в сравнение с 2012 г. Миналата имахме около 3 млн. приходи. Ако съпоставим за тази – отпускат ни се прогнозни около 2,6 млн. лв. Ако за 2012 г. сме имали от 550 до 600 броя пациенти месечно, сега по методиката са заложени от 470 до 520. Намалението с 10 на сто се отнася за всички болници в областта. С колегите от другите лечебни заведения подписахме и изпратихме декларация до РЗОК и НЗОК. Настояваме да бъдат завишени бюджетите. Още повече, че бяхме заложили значително по-висока сума – около 3,5 млн. лв. Настояваме още или да бъде коригирана методиката и гарантирано заплащането, или да бъде върнат старият модел, категоричен бе д-р Наков. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук