Първо, за годината, превишение на серен диоксид в Димитровград

Причината – пренос на въздушни маси от комплекс „Марица Изток“ – Гълъбово

контакти

Първото за тази година превишение на серен диоксид на територията на Димитровград е било регистрирано на 16 февруари. Причината е бил пренос на въздушни маси от енергиен комплекс „Марица Изток“ – Гълъбово, при посока на вятъра североизток.

Това става ясно от официалния ежедневен бюлетин на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), на база информация от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Хасково. Същия ден са били регистрирани и няколко високи стойности на този замърсител в атмосферата на града, които са под пределната стойност.

От ТЕЦ „Марица 3“ АД в Димитровград коментираха данните и изразиха задоволството си, че за първи път официалните държавни органи признават, че основен фактор, който влияе върху качеството на атмосферния въздух, е Комплекс „Марица Изток“, от чиято дейност се пренасят значителни количества въздушни маси, съдържащи този замърсител.

Никога не сме отричали и нашия принос, но твърдим, че той е в рамките на разписаните параметри в Комплексното ни разрешително. Ето защо сме готови да поемем отговорността за емисиите, включително и тези на серния диоксид, които се емитират от нашата дейност, но настояваме тя да е съразмерна на нашия принос.  Категорични сме, че не е справедливо най-малката централа да поеме цялата отговорност за всички емисии от серен диоксид в регион, в който работят най-големите въглищни централи в България, заявяват от ТЕЦ „Марица 3“.

Разбира се, продължаваме да работим за подобряване на екологичните и технологични параметри на централата. През изминалите няколко месеца бяха направени значителни инвестиции, като инвестиционната ни програма за 2023 г. е още по-амбициозна, допълват от димитровградската Топлоелектрическа централа.

От РИОСВ съобщават също така, че вчера са регистрирани и превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици. Като причина е посочено използване на твърдо гориво в битовия сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук