Първи филм за крепостта „Милеона“, в чест на 790 години от битката при Клокотница

Първият любителски филм, представящ част от историята на древната крепост „Милеона“ в село Сталево, ще бъде показан в Исторически музей – Димитровград. Негови автори са Николай Добрев, Ясен Кирилов и Нели Кръстева.

Филмът ще бъде прожектиран на 9 март от 17:30 часа в музея. Тогава се навършват 790 години от знаменитата битка при Клокотница. На тази дата, през 1230 г., българската войска, водена от цар Иван Асен II, разгромява епирския владетел Теодор Комнин и връща славата на България като една от най-силните държави в Европа.

Битката се водела в полето при село Клокотница, но според легендата от местността „Хасара“, където се намира и „Милеона“, българският цар наблюдавал и ръководел сраженията.

Филмът е с продължителност 20 минути. В него се разказва за хилядолетната история на местността, както и за ролята по време на битката при Клокотница. Лентата има образователна цел и с идея да се поставят основи за бъдещи прояви, включително засилване на туристическия интерес.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук