Първи сме в ЕС по тютюнопушене

контакти

„По всички статистики България остава на първо място в ЕС по употреба на тютюневи изделия. От няколко години водим първото място усилено“. Това заяви пред БНР д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим, която днес организира среща-дискусия в София под надслов „Ще защитим ли децата си от тютюневата агресия“. Тя подчерта, че това е свързано с по-високи нива на заболеваемост, по-висока смъртност и още много лоши показатели. Поводът за разговора е и Световният ден без тютюнопушене, отбелязван на 31 май.

„Само като се разходиш по улиците на някой по-голям град, ще видиш какво става около вратите на училищата – тези гроздове от млади хора, които си говорят щастливо и същевременно употребяват някаква форма на тютюнево или никотиново изделие. Още по-стряскащо е това, че повече девойките пушат отколкото младежите. Това е видимото. Изследванията доказват, че това наистина е така“.

Д-р Гешанова цитира данни от изследване на ООН за здравните навици при децата в училищна възраст: „Нашите 11-годишни деца са на първо място сред изследваните с над 15-18% за това, че те са употребявали през живота си някакво тютюнево изделие. Средната цифра за тази възраст е около 1-2% за другите страни, а ние сме 15-18“.

Тя цитира и друго изследване на Пловдивския медицински университет, според което 2% от 9-годишните пушат обикновени цигари, а 3% пушат вейпове. Над 77% от децата споменават, че техните родители, поне единият от тях, употребяват тютюневи изделия. Според нея това означава, че нашата здравна култура и здравословни навици са сбъркани. По думите ѝ обаче тук липсва и държавата:

„При нас нещо куца. Правим някакви усилия, но те май са в кавички. Нито като родители достатъчно усилия правим да надмогнем своите пристрастия, нито като държава правим достатъчно, за да бъде ясно и на родителите, и на децата, и да има някаква нормална законова рамка, която да води хората в правилния път“.

Според нея е илюзия, че новите изделия са по-безвредни за нашите деца. По думите ѝ от приемането на тези химикали най-много страда мозъкът.

В предаването „Преди всички“ специалистът отбеляза забраната за пушене на закрити обществени места, но и въпроса с контрола на това. Тя подчерта, че само шепа хора – инспектори от регионалните здравни инспекции, извършват този контрол. По думите ѝ това е физически невъзможно.

Д-р Гешанова изтъкна също, че България е една от малкото страни, в които външната реклама на тютюневи изделия все още съществува. В никоя друга държава не могат да се видят билбордове и цели стени на сгради с реклами на тютюневи и никотинови изделия.

Цялото интервю на Диана Дончева с д-р Гергана Гешанова в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук