ПРЕСТИЖ: ПЪРВИ СМЕ В ЕВРОПА ПО СИВА ИКОНОМИКА

контакти

[quote]32,3% СКРИТ БИЗНЕС ОТЧЕТЕН В РОДИНАТА, ПРИ 8 НА СТО В АВСТРИЯ[/quote]

България е на незавидното първо място сред всички европейски страни по дял на сивата икономика. През 2011 г. у нас тя е достигнала 32,3% от брутния вътрешен продукт. Това сочат резултатите от мащабно изследване на Фридрих Шнайдер, преподавател от университета „Йохан Кеплер” в Линц, Австрия, и консултантската компания AT Kearney.

Средното ниво на сивата икономика за Европейския съюз е 19,2%. На второ място в класацията се нарежда Румъния (29,6%), а на трето – Литва (29%), съобщава изданието „Румъния инсайдър”. В северната ни съседка делът на сивата икономика, съотнесен към БВП, се е увеличил спрямо 2008 г., когато се е състояло предното провеждане на изследването. Тогава е бил 29,4%. В номинално изражение обаче, той е намалял от 41 млрд. евро (2008 г. ) до 38,2 млрд. евро (2011 г.).

Страните с най-нисък дял на сивата икономика в ЕС са Австрия (8%), Люксембург (8,2%) и Холандия (9,8%). В номинално изражение логично най-обемната сива икономика е измерена в Германия – (351 млрд. евро) или 11% от БВП (който е и най-големият в ЕС). На второ място по този показател е Италия с 336 млрд. евро сива икономика (21,2% от БВП).

Изследването обръща специално внимание на 5 страни – Германия, Италия, Румъния, Испания и Турция. В него е акцентирано върху връзката между високото проникване на онлайн транзакциите и ниското ниво на сивата икономика в отделните страни.

В средата на 2012 г. Европейската комисия публикува свои данни за скритата икономика на страните-членки. Изводите от гореописаното изследване до голяма степен съвпадат с тях. Според ЕК, отново България е държавата с най-голям дял на сивата икономика в целия ЕС – 32 на сто. След нея в негативния списък се подреждат Румъния и Балтийските страни. Тогава ЕК обясни, че данните са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави.

През януари 2013 г. Центърът за изследване на демокрацията представи доклада си „Скритата икономика в България (2011 – 2012)“. В него се констатира, че делът на сивата икономика в България е намалял в периода 2011-2012 г. Скритата икономика се е понижила както сред населението, така и сред бизнеса. Според експертите, подобряването на макроикономическата среда през 2011-2012 г. е дало предпоставки за намаляване на дела на скритата икономика. Делът на работещите без трудов договор на основна работа за 2012 г. е 3%, което е най-ниската стойност за последните 10 години. През 2003 г. този дял е бил 6%, отчитат още експертите. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук