ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА УХАПАН ОТ ЗМИЯ В РЕГИОНА

auto-bannerМладеж от община Маджарово е бил ухапан от змия. Това е първи подобен регистриран случай за тази година на територията на областта, информира д-р Петя Димитрова, директор на Център за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ Хасково.

Инцидентът става преди около седмица, когато 17-годишният се разхождал в гориста местност. След ухапването, той е откаран в Спешна помощ в областния град. По външни белези на влечугото се е разбрало, че то не е отровно и не се е наложило да бъде бит противозмийски серум. Вероятно се касае за смок или вид водна змия.

Твърде е възможно инцидентите със змии да са повече, но засегнатите от тях хора да не са потърсили специализирана помощ, ако ги познават и знаят, че не са отровни, например. Топлото време активизира студенокръвните твари. В Пловдив, в рамките на кратък отрязък от време, двама човека бяха ухапани от змии. В края на май месец невръстно дете бе ухапано от неотровно водно змийче в центъра на града, като е било под наблюдение два дни в болницата. Ден по-късно пострада овчар от пловдивското село Буково. Той бе ухапан от пепелянка, което наложи биенето на противозмийски серум…

ВИДОВЕ

На територията на страната има 16 вида змии, от които 4 са отровни. Само два от тези 4 имат възможност да нанесат някакви поражения на човека, защото отровата при тях се намира в предните зъби, в специална жлеза – това са усойницата и пепелянката, пише БНР. Пепелянката се среща до около 700 метра надморска височина, докато усойницата е по-високопланинска.

Срещата със змия не трябва да провокира кой знае какъв страх, защото змиите никога няма да нападнат агресивно. Те се защитават, ако бъдат притиснати в ситуация, където нямат къде да избягат, те съответно се защитават. Или хапят, или изпускат миризлив секрет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук