ПЪРВИ МАЙ – МИР, ТРУД, СОЛИДАРНОСТ!

1 май Ден на труда
контакти

Денят на труда и работническата солидарност е международен празник, приет за официален и у нас. Европа го отбелязва на 1 май, в САЩ и Канада честването е в първия понеделник от септември. И на двата континента обаче се свързва с международното социалистическо движение през 19-ти век и работническите протести за социални права.

Датата се налага във връзка със събитията в Чикаго през1886 г. Тогава 300 хиляди стачкуват с искане за 8-часов работен ден. 8 от протестиращите са убити. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни. През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго, за права на пролетариата и световен мир. Дебютното отбелязване на Деня на труда е през 1890 г. От тогава датира и в България, по инициатива на Типографското дружество. В списъка на официалните празници у нас 1 май  попада през 1939 г. Такъв е и сега. След годините на социализма, когато се организираха внушителни манифестации, обаче държавата не се ангажира с масови чествания. Което не пречи на трудовите хора да си кажат: Честит 1 май! Мир, работа, солидарност! Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук