ПЪРВИ МАЙ – ДЕН НА ЙЕРЕМИЯ, НАЙ-ТЪЖНИЯТ ПРОРОК

контакти

1 май е ден на Йеремия, определян като най-тъжния пророк. Той е роден в свещеническо семейство в Анатот. Живял в края на 7-ми и началото на 6-ти век преди Христа – едни от най-травматичните и бурни години за юдейския народ. Той предсказва и преживява разрушаването на Йерусалим от вавилонците през 587 г., сложило край на Юдейската държава.

Йеремия бил избран да предсказва на народа си страшни и тежки събития, за което в крайна сметка, заплатил с живота си. Пророкът отправял горещи молби към Господ да се смили над хората и споделил мъката си в книгата – „Плач Йеремиев“, поместена Стария завет на Библията.

В България почитта към пророка се свързва с предпазване от зло. На този ден се правят ритуали за предпазване от лоши очи, болести, прогонване на змии и гущери…

Йеремия пророкува, че ще дойде време на възстановяване и изграждане. Епохата ще се характеризира с управлението на праведен цар, който ще осигури мир и сигурност.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук