Първи данни: ГЕРБ-СДС с крехка преднина пред ИТН, БСП пак трети

Коалиция ГЕРБ-СДС получава 22.1% и води с крехка преднина пред партия „Има такъв народ“ (ИТН), която реализира 21.5% сочат данните от екзит пол на агенция „Галъп интернешънъл“. Кой е победител от вота, ще стане категорично ясно при отчитането на контролните разписки от машините, хартиените бюлетини, влияние може да окаже и вотът от чужбина.

Трета сила е БСП с 15.1%. На четвърто се подрежда „Демократична България“ с 13.7%. Следват ДПС с 12% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.8%.

Това са и партиите, които според първите данни, ще намерят място в 46-ото Народно събрание. Следващи формации са „Възраждане“ с 3.3%, „Българските патриоти“ с 3.2%, „Българско лято“ с 2.2%, „Атака“ с 1%… и 1.1% се разпределят между други партии.

Прогнозно разпределение на мандатите – ГЕРБ-СДС – 59, ИТН – 58, БСП – 41, ДБ – 37, ДПС – 32, ИСМВ – 13 мандата.

Но както изрично подчертахме, процентите, подреждането и мандатите се основават на първите прогнозаи от екзит пола в България. Окончателното преброяване и галсовете от чужбина правят промените силно възможни.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук