Първият в региона Център за временно настаняване ще бъде в Димитровград

Той ще отвори врати до няколко месеца, с капацитет за 20 изложени на риск от социално изключване потребители

Първият в Хасковска област Център за временно настаняване ще бъде в Димитровград. Това съобщи днес заместник-кметът на Общината Яшо Минков, при старта на дейностите по проект „Преустройство на бивше общежитие на химически техникум „Проф. д-р Асен Златаров“ в Център за временно настаняване.

Проектът предвижда преустройство на бившето общежитие в Център за временно настаняване за 20 потребители. Общата му стойност 626 769.20 лв., безвъзмездно европейско финансиране, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Крайната дата за изпълнението му е 26 ноември 2021 г. Какво ще бъде изградено и с какви помещения ще разполага центърът, припомни ръководителят на проекта инж. Красимира Бонева.

Проектът е елемент от социалната инфраструктура на община Димитровград в рамките на инвестиционната й програма. Димитровград е община за пример по отношение предоставянето на социалните услуги. С този проект разширяваме своята дейност и нека да отбележа, че Центърът за временно настаняване е първият, който се изгражда на територията на Хасковска област. От 1 януари започваме дейности и по втори проект, директно свързан с този – т.нар. меки мерки за предоставяне на самата социална услуга. Ще бъде извършен подбор на персонала, ще бъде обучен, назначен и очакваме най-късно есента да имаме възможността да предоставим тази социална услуга за хората, изложени на риск или обект на социалното изключване, подчерта Яшо Минков.

В отговор на въпрос ще могат ли хора от цялата страна да се настаняват в Центъра, той допълни, че това ще бъдат услуги предоставяни преди всичко за гражданите на община Димитровград, съгласно влизащите в сила нови разпоредби в социалното законодателство за заявяването им по постоянен адрес.

Същевременно, представителят на фирмата-изпълнител арх. Красимир Бузов се ангажира с по-ранен срок за приключване на ремонтните дейности.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук