Първите берачи на липи – на линия. Общината забранява

В началото със стълби, после и с метли

На линия са първите берачи на липов цвят в Димитровград. Все още не всички липи са се развили напълно, но има и такива – единични дървета, които вече се обират, като например в паркови пространства зад улиците „Цар Симеон“ и „Захари Зограф“.

Първоначално берачите късат, каквото могат, без да се качват. Свърши ли обаче цветът в ниската част, на помощ идват стълбите. На по-късен етап, поне така става в предни години, когато цветът падне по земята, се събира с метли.

За да ограничи дейността, изрична заповед издаде кметът Иво Димов. С нея се забранява брането на липов цвят в Димитровград и селата от общината, включително – улици, булеварди, паркове…, както и смитането на липовия прашец. Забранява се още рязане, чупене, кастрене, деформиране на клони и увреждане на липови дървета на територията на цялата община. Нарушителите ще бъдат санкционирани по общинските Наредба №2 и Наредба № 5 /виж тук/. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Районното управление, Общинска полиция и Общинско предприятие „Организация и контрол на движението, паркинги и охрана“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук