Световно първенство по риболов откриват в Пловдив

Пловдив отново е световен център на спортния риболов! Четвъртото Световно клубно първенство по риболов на фидер се открива днес на Гребния канал край града. Официалната церемония започва в 18 часа и ще протече при строго спазване на обявените противоепидемичните мерки във връзка с Covid-19, съобщават от Съюза на ловците и риболовците (СЛРБ).

Въпреки сложната епидемична ситуация по целия свят и отказа на няколко отбора, очаква се участие в турнира да вземат рекордните 204 състезатели. Те представляват 33 риболовни клуба от 21 държави. Някои от тях са в града под тепетата още от понеделник и тренират всеки ден на канала.

Организатор на проявата е Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) със съдействието на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. Турнирът в Пловдив е най-голямото събитие за 2021 г. в календара на Световната федерация по риболовни спортове (ФИПС). Той трябваше да се проведе миналата година, но бе отложен заради епидемичната ситуация.

Пловдивският Гребен канал е считан за едно от най-добрите места в Европа за провеждане на такива турнири поради факта, че предлага равностойни условия на състезателите във всички сектори. Тук са провеждани множество състезания от най-висок ранг, като последното такова е Световното клубно първенство по риболов на плувка през 2016 г. Очаква се да се ловят основно шарани, бели амури, каракуди, речни кефали и бабушки, а евентуален улов на толстолоб няма да се зачита към резултата на състезателите.

Състезанието се води официално без публика заради епидемичната ситуация. Въпреки това фенове на риболова ще могат да го наблюдават на отстояние един от друг и отвъд предупредителните ленти, с които ще бъдат оградени секторите.

Фидерът е най-бурно развиващата се напоследък дисциплина в риболовни спортове. Тя е подобна на масово практикувания метод „на дъно“, но се използват въдици с чувствителен връх за отчитане на кълването и линия с малки кошнички за вкарване на захранка.

Официалната тренировка за участниците е утре от 10 до 15 ч. Първият състезателен ден в събота (24 октомври) ще се проведе в същия времеви пояс (състезанието в тази дисциплина продължава пет часа, вместо обичайните три). Идентична е състезателната програма и във втория състезателен ден – неделя (25 октомври), като официалната церемония по награждаването и закриването на турнира е предвидена за 18 ч.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук