ПЪРВА НАГРАДА ЗА КАПРАЛОВ В НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ

контакти

Първа награда бе присъдена на Атанас Капралов, в Десети Национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“, провел се в Кюстендил. Жури отличи стихотворението „Пролетно завръщане“, на родения в Димитровград поет. То бе в състав: Константин Еленков – литературен критик, Димитър Христов – секретар на Съюза на българските писатели, и поетите Анжела Димчева, Методи Джонев и Благой Ранов.

Националният конкурс за поезия е един от най-масовите и престижни литературни конкурси в България, в който участват много известни имена. В тазгодишното издание се включиха 355 поети с 1065 стихотворения, в анонимна надпревара.

Журито определи Втора награда за Петя Иванова от Габрово за стихотворението „Бяла надежда“. Третата награда е за Станислава Немска от София за стихотворението „Не съм актриса“. Раздадоха се още поощрителни награди, за цялостно творчество, за млад автор… Награждаването на лауреатите ще се проведе на 31 май 2016 г., от 18:00 часа, в Голямата зала на читалище „Братство 1869” – Кюстендил.

Димитровград си остава най-важният град за мен – пръв сред всички в сърцето ми… Където и да ме наградят, е за неговата слава!, казва Атанас Капралов в наздравица за родния край.

ПРОЛЕТНО ЗАВРЪЩАНЕ

В шпалир от минзухар и кукуряк

най-пролетното село ме приветства.

Там,

в локвите от вчерашния сняг,

изкваква като жабче мойто детство.

 

До вратника ни,

сготвили змийче,

за пир се стягат уличните котки.

И чувам в двора дядо как сече

изсъхналите клони

и животи.

 

А новия живот с накъдрен плач

козата от утробата си пъди.

Две лястовици от зори до здрач

тавана ни крадат в дома си бъдещ.

 

Допрял сърце до голите асми,

потаен сок на слънцето ме качва…

Добре че баба точно в този миг

примамва ме с най-вкусното колаче.

 

И аз се връщам,

малък и голям,

реален и разпътно невъзможен –

хем детския си спомен да доям,

хем да закърпя зимната си кожа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук