ПЪРВА НАГРАДА ЗА ФИЛМ ПОЛУЧИ ВАЛЕРИ ДОБРЕВ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ

контакти

Първа награда за филма „Кос в акселерация“ получи Валери Добрев. Тя му бе присъдена на проведения в Русе V-ти международен фестивал на алтернативното кино „Дунав – реката на Европа“. Отличието Другаря Добрев получи в конкуренция със 60 филма, от 16 страни, съобщават от читалище „Марица“ в димитровградското село Райново, където действа единствения в страната селски кино клуб.

„Кос в акселерация“ е 30-минутен документален филм. В него се показва част от ежедневието, размислите и въжделенията на Йордан Йорданов – аерофотограф и рекламист. Върнал се, по силата на съдбата, в родното село Горски извор, Данчо прекарва тежко заболяване и вместо възстановяване, собственоръчно гради своя кемпер. Кемперът е неговият бъдещ дом, фотоателие и сцена. Къщичка на колела, която му осигурява лелеяната свобода. Готви се отново да лети и да снима красотите на България.

Комисията, съставена от двама български професори по кино Станимир Трифонов и Венелин Грамадски, г-жа Кох, вицепрезидент на световната организация на неформалните кинаджии UNICA-ЮНЕСКО, македонския режисьор Петре Чаповски и Ерик Риис от Австрия, препоръчаха в шеговит стил филмчето да се отнесе към категорията „професионални филми“, независимо от тоталната липса на бюджет, уточняват от читалището.

Изненада при награждаването поднесе проф. д-р Венелин Грамадски, който като представител на Съюза на българските филмови дейци, определи тяхната награда отново за „Кос в акселерация“. В грамотата пише: „За сполучлив кинематографичен – духовен портрет на съвременен българин“.

Ban-OD

rk4_banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук