Първа копка правят на Център за временно настаняване в Димитровград

Символична първа копка, за реализацията на Център за временно настаняване, в бивше общежитие на химически техникум „Проф. д-р Асен Златаров“, ще бъде направена в Димитровград на 2 декември, съобщиха от Общината.

Припомняме, че договорът по проекта, за преустройството на общежитието в Център за временно настаняване, бе подписан от кмета на Димитровград Иво Димов преди година. Финансирането е на стойност 626 769,20 лева, от които европейско финансиране 532 753,82 лева и 94 015,38 лева национално съфинансиране.

След реализирането, ще могат да бъдат настанявани 20 човека, които са временно или трайно лишени от дом, като им бъде предоставяна близка до семейната грижа. Центърът ще предоставя Комплекс от социални услуги, предоставяни на бездомни лица, насочени към задоволяване на ежедневните им потребности.

Предвижда се да бъде изградена и рампа за достъп на хора в неравностойно положение. Върху обекта ще бъдат изпълнени мерки за топлоизолация, подмяна на дограмата и нова покривна конструкция. Центърът ще разполага с пет складови помещения, помещение за пране и гладене и склад за чисто и мръсно бельо. На първия етаж ще има обособени две отделения за по двама потребителя, приемен офис, офис за персонала, приемно за инвалиди, медицински сектор, трапезария и разливна кухня. На следващото ниво ще има още осем отделения за по двама потребителя, общи санитарни възли и кабинет.

Потребители могат да бъдат както бездомни, така и хора, които са изложени на риск от бедност и социално изключване, жертви на трафик, насилие и други форми на експлоатация, различни форми на зависимости, жертви на измами (имотни, финансови), уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение…, с които да се работи превантивно.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук