Първа копка на Наблюдателна кула за откриване на пожари

контакти

Първа копка на Автоматична наблюдателна кула за откриване на горски пожари ще бъде направена на 20 февруари в района на село Крепост, информират от Община Димитровград.

Изграждането на пожароизвестителна кула в общината е първото по рода си съоръжение в област Хасково. Реализира се по проект за превенция и минимализиране на рисковете за околната среда и визия за иновативни способи, по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020. Стойността на проекта е за 581 483 41 евро., които са  100% безвъзмездна финансова помощ. 494 260,88 евро се осигуряват от трансграничната програма, а 87 222,53 евро са от национално съфинансиране.

Срокът на проекта е 15 месеца. Той трябва да приключи до юни месец тази година.  Община Димитровград е водещ партньор, а партньор при изпълнението на проекта е Община Узункюпрю, Турция.

Общата цел на проекта е да допринесе за превенция от природни и причинени от човека бедствия в трансграничния регион. Ще бъде създадена съвместна мрежа с цел споделянето на информация и добри практики, сътрудничеството за формиране на местни и регионални политики за предотвратяване на рискове, и  инсталирането на   системи за ранно предупреждение от природни бедствия.

На територията на Община Димитровград ще бъде изградена напълно автоматизирана система за ранно известяване при възникване на горски пожари, а за Община Узункюпрю ще бъде доставена информационна система за предотвратяване на наводнения, която ще работи със специализиран софтуер и ще предава данни в реално време.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук