Първа копка: Започна строителството на закрит басейн в Хасково

Една година дни е срокът завършването му. За проектиране и изпълнение са предвидени 1 307 000 лева

Строителството на закрит плувен басейн започна Община Хасково, съобщават оттам. Днес беше даден стартът на реалните строителни дейности на басейна със символична първа копка, направена от кмета на община Хасково Станислав Дечев, арх. Павла Тончева и представителя на фирмата-изпълнител Михаил Райчев.

Изграждането на плувен басейн в Хасково е ангажимент, който кметът на  Хасково пое пред жителите на града преди две години. Той припомни всички трудности, през които е минал екипът на Общината, за да се стигне до днешния ден, като благодари специално на арх. Павла Тончева за работата й по идейния проект за новия басейн на Хасково.

„Човекът, който прие този проект като своя кауза, е д-р Марио Янакиев. Той, заедно с колегията на Българския лекарски съюз в Хасково, подкрепиха тази идея, заради здравето на децата ни“, разказа кметът Станислав Дечев. „Захванали сме се с нещо изключително трудно, във време на летяща инфлация, война, ковид пандемия, бързо скачащи цени, проблемите ги решаваме ежедневно и вярвам, че ще успеем в срок. Строителите също изпитват огромни трудности и аз ги поздравявам за куража и смелостта в това трудно време да се заемат с тази задача – Хасково да има басейн“, подчерта Станислав Дечев.

За да е успешно начинанието, отец Никола отслужи водосвет и благослови всички, които имат заслуги за осъществяването на този проект.

Сградата на закрития плувен басейн е разположена в северната част на поземлен имот № 77195.31.53 /УПИ I, кв.901 по плана на град Хасково/, в близост до ул. „Панорама“. Тя е с правоъгълна форма, с размери в план 48,22м/28,63м. Състои се от висока част, където ще се помещават два плувни басейна и ниска част, където ще са разположени помещенията, обслужващи басейните.

Плувният комплекс ще разполага с един състезателен и един детски басейн. Състезателният басейн е с дължина 25м, ширина 12,5м, дълбочина на водата – от 1,8 до 2,00 м, ще е с 5 коридора за състезания и тренировки. Детският басейн е с размери 12,5/8,0 м. Дълбочината на детския басейн в единия край ще е 80 см, а в другия – 120 см. Предвидени са мобилни трибуни за зрители.

В по-ниската част на сградата ще се разполагат съблекални, администрация, лекарски кабинет, зона за посетители. Там ще има и техническо помещение с оборудване за двата басейна, два компенсаторни резервоара и складови помещения. В сградата ще има обслужващи помещения, включително за хора с увреждания, съблекални за спортисти с оборудване в тях, душове, умивални, обходни пътеки. Сградата е със застроена площ 1375,48 м2 и сутерен – 215.87 м2.

Срокът за завършване на строителството е 365 дни. Общата стойност на договора за проектиране и изпълнение е 1 307 000 лева без ДДС.

Предвижда се на терена, където след една година ще има нов закрит плувен басейн, да има паркинги, да се възстановят съществуващите и да се изградят нови спортни игрища за футбол, баскетбол и други спортове.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук