ПЪРВАНОВ: УБЕДИТЕЛНА ПОБЕДА ОЗНАЧАВА РЕСТАРТ НА „БЕЛЕНЕ“

Референдум
контакти

Проучванията показват, че нещата отиват към убедителна победа на привържениците за строителството на нова ядрена централа. Дори и да не се достигне този висок праг от 64 %, гласували на последните парламентарни избори, очевидно гласуващите ще бъдат над 20 %. Това задължава парламента и институциите незабавно да пристъпят към търсенето на решение. При убедителна победа на привържениците за АЕЦ „Белене“ решението не може да означава друго, освен рестартиране на проекта, заяви Георги Първанов, президент на Република България през двата мандата, 2002 – 2012 г. Той пристигна в Хасково, заедно с депутата Емилия Масларова и даде пресконференция.

Очакванията му в най-лошия случай са управляващите да протакат нещата до юли, когато ще има ново правителство. Смята, че новата власт трябва да постави като свой основен приоритет ядрената енергетика.

Първанов отчете, че за него кампанията е била полезна, въпреки противоречивите емоции и на моменти агресия в отстояването на позициите. Заяви, че всички въпроси, интересуващи гражданите, са получили прецизни отговори. Категоричен е, че при умело водене на преговори и дипломация можем да намалим цената на централата под 6 милиарда.

Отговори на една от основните критики, че няма нужда от нови мощности и изграждане на „Белене“, тъй като пазарът се свива. Сега е криза и потреблението е ниско, но ние ще излезем от нея. На енергийния пазар отново ще има глад и нужда от евтина еленергия.

Имаше заявен интерес от Сърбия и Македония за включване в проекта „Белене“. Роди се идеята проектът да бъде регионален не защото тези две държави ще подпомогнат финасово проекта, а защото това е гаранция, че България ще има доминиращо участие. Такива разговори е водил и Борисов, но не мога да кажа защо те не са доведени докрай, коментира той.

Очаквайте специалното ни интервю с Георги Първанов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук