Пълна диагностика на водата в Хасково днес

Пълна диагностика на водата в Хасково ще бъде направена днес. Решението бе взето преди празниците на координационна среща в Областна администрация, на която присъстваха вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и зам.-министърът д-р Галин Каменов. Те се запознаха подробно със становищата на членовете на Оперативния щаб, сформиран от областния управител Минко Ангелов.

Сред като на 18 април бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребители за наличието на уран, пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове, уточняват от Областна администрация.

Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци. Това ще даде възможност за адекватна реакция и насочване към проблемните зони на алтернативна питейна вода от чисти кладенци. Набелязани са и мерки за дългосрочно справяне с проблема, ако има трайно компрометирани източници.

Ограничаването на водата за пиене и готвене е превантивна мярка, въпреки незначителния здравен риск за хората, се посочи на срещата. Населението ще бъде информирано своевременно за всяка предприета мярка. В момента 12 водоноски, поставени в различни точки на града, осигуряват питейна вода. На здравните и социални заведения, както и в детските учреждения, е доставена минерална вода.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук