Пчеларски празник стягат в Бряст

Летен пчеларски празник „Свети Прокопий“ ще се проведе днес в подножието на християнския кръст край димитровградското село Бряст. Първоначално бе обявено, че началото му ще е от 16 часа, но се изтегля за 17:30 часа, поясняват от Община Димитровград.

Събитието се прави за първа година по инициатива на кметството на село Бряст, читалище „Пробуда 1927“, пенсионерския клуб и църковното настоятелство при храм „Св. Иван Рилски“

Празникът ще започне с водосвет. По стар обичай пчеларите ще поднесат две бели погачи – боговици, в чест на св. Прокопий и Исус Христос.

Питите се поставят върху пъстри месали на земята, прекадяват се три пъти, мажат се обилно с мед, а след това разчупват високо над главите, с пожелание за берекет и хубав, ароматен мед.

В програмата е предвидено още изложение на мед и пчелни продукти на пчеларите от близките села, както и фолклорна програма с изпълнители на автентичен фолклор и танцови групи от общината.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук