ПЧЕЛАРИ С ОТВОРЕНО ПИСМО, СЛЕД ПРЪСКАНЕТО: СЪСИПАНИ СМЕ! ОСТАВАМЕ БЕЗ ПОМИНЪК!

контакти

Пчелари от община Димитровград разпратиха до медиите Отворено писмо, адресирано до институциите в България, на централно и местно ниво, и Европейската комисия.

Съсипани сме! Оставаме без поминък! Засегнати са над 3000 пчелни семейства. До 90% от работната пчела е унищожена, се казва в отвореното писмо. То е по повод масово третиране с авиационна техника с инсектициди, с цел да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми, част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит. Пчеларите прилагат и подписка на собствениците на пчелни семейства, които са засегнати пряко от пръскането.

Пръскането се извърши при грубо неспазване и нарушаване нормативната база, свързана с опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне…, се казва в писмото. Ето и целият му текст:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от пчеларите на територията на община Димитровград

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

От 14.06.2016 до 25.06.2016 на територията на община Димитровград се извърши масово третиране с авиационна техника с инсектициди с цел да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит.

Третирането се извърши при грубо неспазване и нарушаване на Наредба №15, от 8 Април 2004,г., за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждането на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности и Закона за пчеларството, вследствие на което ВСИЧКИ пчелари претърпяхме и продължаваме да търпим огромни имуществени загуби и пропуснати ползи. Засегнати са над 3000 хиляди пчелни семейства. ДО 90% от работната пчела извън кошера е унищожена.СЪСИПАНИ СМЕ!!!! ОСТАВАМЕ БЕЗ ПОМИНЪК!

Има и косвени щети, които ще се отразят във времето по един или друг начин. Някой от тях са:

  1. Ще намалеят добивите на земеделските производители, следствие на това, че няма кой да опрашва техните култури.
  2. Освен нашите пчелни семейства, са унищожени дивите пчели и други насекоми, които също спомагат за опрашването на растенията. Причината за това е, че няма как да бъдат затворени през часовото време на третирането, което е обявено, защото през този период е най-голямото нектароотделяне.
  3. Нарушено е цялото биологично и екоравновесие в този район – територията на Община Димитровград.
  4. Негативни последващи ефекти за вътрешно кошерната пчела, майката и пилото, които ще се отразят неблагоприятно за самото развитие на пчелното семейство в следващите месеци.

В нарушение на българското законодателство, третирането се извърши извън часовете предвидени за м. юни /чл. 3, ал. 3 вр. Чл. 5, ал. 6, т. 5 от Наредбата/, въпреки забраната за третиране при температура над 25 градуса/чл. 5, ал. 6, т. 3 от Наредбата/,  въпреки забраната се третираха площи с цъфтяща растителност и граничещи с такава, пасищни площи и вододайни зони /чл. 2, ал. 2 от Наредбата/. Въпреки забраната се употребяваха препарати за дезинсекция върху земеделски и горски култури, трайни и крайпътни насаждения и медоносна растителност, намиращи се във фаза на цъфтеж и през периода на отделяне на мана /чл. 33 от Закона за пчеларството/. И до НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ няма яснота с какъв препарат е извършено третирането!

Не се спазиха условията и реда на оповестяване на мероприятията – ние НЕ БЯХМЕ УВЕДОМЕНИ, нещо повече, законодателят е предвидил /чл. 10 от Наредбата/, че дезинсекционните мероприятия се провеждат, САМО след като възложителят е получил писмено съобщение от кмета на кметството, че собствениците на пчелини са предупредени за предстоящото третиране.

НАСТОЯВАМЕ незабавно да се спрат незаконните действия!

НАСТОЯВАМЕ да се спазват законите в страната!

НАСТОЯВАМЕ да се зачитат правата ни!

НАСТОЯВАМЕ незабавно компетентните органи да извършат проверка и виновните лица да понесат отговорност за случилото се!

НАСТОЯВАМЕ незабавно компетентните органи да предприемат необходимите действия станалото да не се повтаря!

НАСТОЯВАМЕ ДЪРЖАВАТА да ни компенсира загубите!

В случай, че не бъде извършена необходимата проверка и действия в рамките на вашата компетентност, и ако резултатите бъдат негативни за нас, ние ще претърпим още имуществени вреди и ще бъдем принудени да претендираме за тях.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук