ПЧЕЛАРИ НА НОЖ, ЗАРАДИ ИЗБИТИ ПЧЕЛИ, СЛЕД ПРЪСКАНЕТО СРЕЩУ ДЕРМАТИТА

контакти

Пчелари от Димитровградско са изправени на нож, заради избити пчели, след пръскането със самолети срещу заразата нодуларен дерматит. Огромна част от пчелите са загинали, а пчеларите са изправени пред фалит, показва репортаж на Нова тв в село Бряст.

Част от кошерите на семейство Димитрови от вчера вече са празни, както и други, подготвяни за пчелни семейства…

Финансово към момента губим около 6000 лева. Догодина, може би, ще бъдем на нула, казва пчеларят Румен Димитров. Това е една мечта, която с баща ми осъществяваме от близо 4 години. Болно ми е. Държавата не я чувствам като майка, а като мащеха, допълва дъщеря му Даяна Димитрова.

По европейска програма тя е трябвало да изгради нови кошери с млади пчели, но сега това няма да стане по план. Пчеларството за тях е семеен бизнес, но годината е провалена.

Много други пчелари са в ситуацията на семейство Димитрови. В момента поразени са пчелите, които трябваше да изнесат медосбора. Те трябваше да съберат мед за зимата, както и за нас, казва Даниел Бонев.

От Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ твърдят, че за всяко пръскане информират предварително. Пчеларите обаче твърдят, че предварителните графици не се спазват. В същото време, не могат да държат кошерите затворени много дни.

Възстановяването на кошерите ще отнеме близо 2 месеца. Тогава обаче вече няма да има цветове. Пчеларите обмислят дали да съдят държавата.

На Фейсбук страницата си вчера Даяна Димитрова написа:

Не знам към кого да се обърна, защото институциите мълчат! Затова ще споделя тук! Благодаря, че предварително ме предупредихте мен и всички пчелари в района! Днес в с. Бряст беше извършено пръскане, за което не бяхме уведомени. Три самолети пръскаха от 6 до 10 и 20 сутринта. На 17 и 18.06 бяхме предупредени, ще бъде извършено пръскане в с. Бряст и взехме необходимите мерки, за да притворим кошерите, но за ДНЕС ВСИЧКИ МЪЛЧАХТЕ! БЛАГОДАРЯ ВИ!

Сега към кого да се обърна и какво да правя! Работната пчела, която беше извън кошерите, я няма, няма и да се върне, лежи някъде из нивите, из гората из тревата и умира бавно и мъчително! Това, което видях тази сутрин, не го желая на никого! Първо бяха животновъдите. Унищожихте животните им, сега сме ние пчеларите, след нас кой е наред?Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. На кого му пука за пчелите и за загубите на пчеларите,че и да ги предупреждава.Бягай от тук момиче,не си губи времето в България.Тук ако си решил да не работиш за без пари някой престъпник или измамник и сам да си изкарваш хляба си обречен.Държавата по един или друг начин ще те смачка и ще ти надене хомота.То не останаха хора,кой ще работи за новите инвеститори за 500-600 лв.,ако всички се юрнат да се занимават с бизнес.

  2. Идиоти бол,грам не мислят за природата и за последствията от действията си.Не пчелите,ами нас хората трябва да изтребят до крак.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук