ПЧЕЛАРИ НА ПРАЗНИКА СИ: РАЗДЕЛЕНИ СМЕ, КАТО ВСЕКИ В БЪЛГАРИЯ

контакти

Не сме организирани. Искаме субсидии, но сме разделени в поне три пчеларски съюза. Има и много колеги, които работят самостоятелно. В България, за съжаление, повечето неща са така. Държавата също абдикира, коментира Руси Бангиев в деня на Свети Харалампий, когато пчеларите имат празник.

Той продава мед и пчелни продукти на Бабин пазар. Руси и жена му живеят в Димитровград. Имат 67 кошера в харманлийското село Изворово, като смятат да ги увеличат. Вадят прехраната си с мед, а през лятото – с дини и други земеделски култури.

Занимаваме се от 8 години с пчели, доволни сме. Миналата година добивът бе по-нисък заради валежите, но за пчелите беше по-добре, защото имаше повече паша и се рояха. Тази година се надявам да изкарам повече мед, казва той.

Думите за разделението между пчеларите потвърди и Димитър Иванов, който също продава мед на зеленчуковото тържище. Кошерите му се намират в тополовградското село Радовец. Трябва да сме единни, за да можем да защитаваме правата си и да получаваме своето, казва той.

Бай Димитър, обаче, не се съгласи, че миналата година е била добра. Вярно е, че при повече валежи площите са по-зелени, но миналата година времето беше прекалено лошо, неестествено за сезона. От друга страна, дъждът измива нектара от растенията. Индивидуално е, все пак, обосновава се пчеларят.

На едро медът на Бабин пазар върви по 5,5 лв. за килограм, на дребно – варира между 7 и 8 лв. В магазините цените едва ли се различават съществено, но хората вярват, че „домашният“ е много по-хубав.

rk4_banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук