ПЧЕЛАРИТЕ ОТ ОБЩИНАТА С ПРОТЕСТНА ПЕТИЦИЯ

Пчелари протест
контакти

Пчеларите от община Димитровград ще изпратят протестна петиция до институциите в държавата, с която ще изразят несъгласието си за използване на пестициди. Това информира председателят на Общинския пчеларски съюз в Димитровград Руси Вълев.

На 22 април пчеларите в страната излизат на национален протест. Причина е несъгласието с българската позиция при гласуването в Брюксел на забрана за използване на вредни за пчелите пестициди. Вот са упражнили 27 страни. От тях 13 са гласували „за“, 9 – „против“ и 5 – „въздържал се“, сред които и България. Оказало се, че гласът на нашия представител е бил решаващ. Ако е бил гласувал „за“, тогава тези продукти е трябвало да бъдат забранени за използване. През май следва повторно гласуване на забраната за пестициди.

Руси Вълев обясни, че пчеларите от общината нямат възможност да участват в протеста, тъй почти всички се намират по населените места. На нейната територия има регистрирани 408 пчелари. Те формират 18 сдружения, като 17 са по селата и само едно в общинския център. Това е причината за подготвяното протестно писмо до институциите. Освен това пролетта е най-активния сезон и има много работа по кошерите. Председателят каза още, че през зимния период хората в околността отчитат 30 % смъртност на пчелите. Дали това е много или малко, не конкретизира. Посочи, че зависи от броя на кошерите. Направи сравнение с района между Свиленград и Харманли, където според него, смъртността е 60 %. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук