Пускат цифрово издание на Международния атлас на облаците

контакти

Пускат ново издание на Международния атлас на облаците. Поводът е Световния ден на метеорологията, отбелязван на 23 март, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/

Атласът на Световната метеорологична асоциация /СМО/ е щателно преработен. Съдържа стотици изображения на облаци, както и някои скоро класифицирани облаци. Изданието е подготвено в цифров формат, достъпен през компютър и мобилни устройства, уточняват от НИМХ.

Световният ден на метеорологията се празнува в чест на влизането в сила през 1950 г. на Конвенцията, с която е създадена СМО. Всяка година на 23 март се прави равносметка за заслугата и приноса на хидрометеорологични служби, по отношение на обслужването в сектора, в защита живота и имуществото на хората от свързани с времето бедствия, климата и водите.

Темата на Световния ден тази година е: „Разбиране на облаците“. Тя е изключително актуална днес, когато международната общност трябва да вземе мащабни мерки за борба с изменението на климата. Подчертава се огромното значение на облаците за състоянието на времето, климата и водите.

Междувременно, от НИМХ коментираха, че не е ясно дали атласът ще бъде със свободен достъп, тъй като е научен труд. Насочиха обаче към сайта на СМО, където има публикувана информация на английски език.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук