ПУСКАТ МАРКИ ЗА МОРАВСКАТА МИСИЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ

контакти

В столичния Музей на съобщенията главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Людмил Александров валидира пощенско-филателно издание на тема: „1150 години от Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий”, съобщават от акционерното дружество. В официалната церемония взеха участие посланиците на Словакия, Чехия и Ватикана в България, тъй като е съвместен проект на четирите пощенски администрации и се пуска едновременно в четирите страни.

Пощенско-филателното издание, посветено на знаменитата годишнина, включва блок с една марка, илюстрован пощенски плик и специален печат. Номиналната стойност на пощенската марка е 3,20 лв., а тиражът – 40 000 броя.  Тиражът на илюстрования плик е 1389 броя.

Художник-оформител е Кристина Борисова. Цялостната визия е изготвена на основата на проекти, предоставени от пощенските администрации на Словакия и Чехия, създадени на базата на две средновековни фрески в базиликата „Сан Клементе”.

МОРАВСКАТА МИСИЯ

През есента на 863 г. създателите на славянската азбука пристигат във Велеград – столицата на Великоморавия. По искане на княз Ростислав те са изпратени от византийския император Михаил ІІІ, за да проповядват словото Божие на славянски език. Светите братя Кирил и Методий остават в града три години и създават там първата славянска книжовна школа.

Константин-Кирил Философ умира през 869 г. Неговото тяло е положено в базиликата „Сан Клементе” в Рим. Архиепископ Методий служи всеотдайно на свещеното дело още 16 години. След смъртта си през 885 г. тържествено е погребан в моравската столица Велеград. 

Поставяне на печат за валидизиране на изданието

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук