Пулсът – огледало на болестите и развитието им

контакти

Пулсът дава цялата информация  за състоянието на пациента и за заболяването. За разлика от класическата медицина, изучаването на пулса позволява на лекаря да определи от какви заболявания е страдал пациентът, в какъв стадий са в момента, как ще се развият, ако не се вземат мерки. Това, в интервю за zdrave.to, казва Тсеванг Долкар Кхангкар.

Кхангкар е родена през 1959 г. в Куйронг, Тибет. Живее в Индия и е доктор по традиционна тибетска медицина. Когато е на две години, с майка си, известната тибетска докторка Долма Долкар, бягат в Индия от Тибет през Непал, като прекосяват Хималаите. Тсеванг Долкар е учила разчитане на пулса, лечебни растения и минерали, използвани в традиционната тибетска медицина, астрология и фармация. През 1981 г. създава клиниката в Ню Делхи – Dolkar Herbal Medicine Clinic. Написала е няколко книги за тибетската медицина. Призната за специалист по раковите заболявания.

В тибетската медицина диагнозите се правят въз основа анализ на пулса, урината и обстоен разговор с пациента – къде е болката преди, сега. Тези три неща са в основата на диагностиката. Изисквам и медицински изследвания, за да мога да я потвърдя, казва тибетският доктор.

Тя използва само билки. Но в тибетската медицина има три течения – лекуване с билки, с животински субстанции или с минерали. Тсеванг предпочита билките, защото 80% от пациентите й са индийци, а те са вегетарианци. Според нея, това трябва да се уважава. Билките се събират високо в планината. Най-важното е да са правилно извлечени.

Спокойствие, да се яде умерено, да се живее в унисон с природата, а не ако се почувстваме некомфортно, да посягаме към медикаментите. Това е тибетската рецепта за дълъг живот.

Най-важното е да сте щастливи. В противен случай има реален риск за ранна загуба на паметта, за заболявания на нервната и хормоналната система. Второто е храната. Всичко трябва да е умерено и да не се насилва организмът. Всеки елемент допълва другите – много „огън” е проблем, много „вода” също е проблем. Ако времето се промени, трябва да се промени диетата, за да се балансира състоянието на организма. На Запад казват – суровата храна e много добра, но в страните като моята суровата храна не е добра. На нас ни трябва топлинно обработена храна, с повече мазнина, защото от горещините се горят доста калории. Затова съветвам да определяме и диетата си според мястото, в което живеем, подчертава Тсеванг Долкар Кхангкар. Цялото интервю с нея – вижте тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук