ПУБЛИКУВАХА НАЙ-ДЕТАЙЛНОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ВСЕЛЕНАТА

Вселена
контакти

Tелескопът „Хъбъл” бе изпратен от NASA в Космоса през1990 г., но дори 22 години по-късно, продължава да изпраща информация за заобикалящите ни галактики. Благодарение на него учените могат да видят обекти, отдалечени на повече от 7 млн. светлинни години от Земята. Учени от агенцията сега публикуваха уникално изображение, което носи името eXtreme Deep Field (ХDF) и съчетава в себе си детайли от над 2 хил. изображения на Хъбъл, информира thetechjournal.

Още по-интересното е, че за създаването му са използвани материали изпратени от телескопа в последните 10 години и в действителност това е най-детайлното изображение на Вселената публикувано изобщо досега. XDF разкрива визията на галактики, които са се формирали преди 13,2 млрд. години и повечето от тях са малки и все още не са се сблъскали в по-големи образувания. По това време Вселената е представлявала съвкупност от множество ярки сини звезди, многократно по-ярки от Слънцето.

Учените също така разкриха, че светлината, излъчвана от тези минали събития, едва сега пристига на Земята и по този начин превръща XDF в „тунел на времето“. Най-младата галактика, която е заснета на изображението, е формирана едва 450 млн. години след големия взрив, довел до създаването на Вселената. Телескопът Хъбъл е най-доброто средство за опознаване на космическото пространство и ще бъде любопитно да видим дали скоро няма да получим нови снимки, разкриващи ни далечните галактики, които ни заобикалят.

ИНТЕРИЗВЕСТНИКПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук